Λαβράκι σε κρούστα αλατιού

 

Υλικά για 4-5 άτομα


4 λαβράκια

2 αβγά

400γρ. αλάτι χονδρό

1 κούπα ελαιόλαδο

αλάτι-πιπέρι

1 λεμόνι

1 κούπα βασιλικό

4 κούπες ζωμό λαχανικών

500 γρ. μπρόκολο

 

Καθαρίζουμε τα λαβράκια και τα ανοίγουμε στη μέση βγάζοντας το κεφάλι με το κεντρικό κόκαλο, τα μικρά κόκαλα στο πλάι και τα ξανακλείνουμε. Σε ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το χονδρό αλάτι και τα ασπράδια από τα αβγά. Τα ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα ταψί λαδόκολλα και απλώνουμε στην επιφάνειά της τη μισή ποσότητα του μείγματος αλατιού-ασπραδιών. Τοποθετούμε επάνω τα λαβράκια και τα καλύπτουμε με την υπόλοιπη ποσότητα του μείγματος. Τα ψήνουμε στο φούρνο, για 15-20 λεπτά στους 180 βαθμούς. όταν τα βγάλουμε από τον φούρνο, σπάμε την κρούστα του αλατιού και προσεκτικά αφαιρούμε την πέτσα από τα ψάρια.

Καθαρίζουμε και πλένουμε το μπρόκολο και το ρίχνουμε στον ζωμό λαχανικών, που έχει ήδη πάρει μια βράση. Το αφήνουμε στη φωτιά να βράσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Στο μπλέντερ βάζουμε ελαιόλαδο, το χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι, το βασιλικό και τα δουλεύουμε για 2 λεπτά.

Για το σερβίρισμα, τακτοποιούμε σε πιάτο τα φιλέτα από τα λαβράκια και το μπρόκολο σε μπουκετάκια, και τα περιχύνουμε με τη σος από το αρωματισμένο λάδι.